11 Şubat 2015 Çarşamba

Ada Ekmeği - Alishiro ve Bozcaada



Hani bazen insan aşık oluverir tek bakışta.. Hani bazen insan öylesine yakın hisseder ki kendini.. Hani bazen insan işte burası der.. Kalbimin ruhumun doğduğu ve olmak istediği yer..
İşte o yer benim için Bozcaada..








Suyun öte yanından göçen mübadil bir ailen geldiğimden midir nedir bende ki Ege aşkı çok başkadır. Kasabalarının , adalarının samimiyeti, sıcaklığı, içtenliği, denizinin maviliği derinliği çekiverir beni içine. Hiç ayrılmak istemem ben Ege den.  Ege ye ait ne varsa severim yemeği, müziği, zeybeği, zeytini, zeytinyağı, balığı, enginarı, rokası, börülcesi, üzümü..
ve şimdi de EKMEĞİ..





Sağlıklı beslenme yolunda evde radikal kararlar alalı 6 ay oldu. Çocuklara hazır gıdalar vermekten kaçınıyorum, boyalı içecekler zaten eve girmiyor, girse bile tarafımızdan değil getiren misafirler tarafından içiliyor. 

Yoğurdu bile kendi ellerimle mayalarken aklıma "peki ya ekmek" sorusu takıldı. Öyle ya çalışma hayatımdan tanıdığım bazı firmaların fırınlar için özel karışım unlar hazırladığını ve bu unların içinde de çeşitli katkı maddeleri , renklendiriciler, kabartıcılar olduğunu biliyordum.






Araştırmaya başladım ve karşıma dünyanın en güzel ekmeği çıktı. Hemde nereden , BOZCAADA dan..

Uzun uzun araştırdım nedir ne değildir? Kimdir benim Bozcaada'm da ekmek hemde gerçekten doğal katkısız sağlıklı ekşi mayalı mis kokulu bu ekmeği üreten.

Sevgili Ali Kader EROL, ekmek aşığı, ama doğal ekmek.. 

Kendisini ve ekmeğini anlattığı bir röportajını buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.




İlk siparişimi verdikten sonra bir kaç hafta sonunda ekmeğim elime ulaştı. Alishiro çok titiz çalışıyor.  Tamamen doğal malzemeler ile sınırlı sayıda ekmek üretebiliyor , işte bu nedenle bu muhteşem ekmeği beklediğinize değiyor.



Ekmeği ilk elime aldığımda uzun uzun kokladım, sanki evime Bozcaada gelmişti, hasretimin aşkımın kokusu idi. 
Sanki hatıralarım hayallerim gelmişti. Bozcaada'm avuçlarımın içinde idi.. 




"Her hamur yapışımda, un suyla buluştuğunda ve buna doğal maya karıştığında, Tanrı'nın bir mucizesine tanıklık ettiğimi hissediyorum. Buğday biz yaşayabilelim diye ölürken, un haline gelip hamur olduğunda, yine doğacak yararlı bakteriler tarafından canlanır ve hayata dönüp hayat verir. Belki aşırı bir sahiplenme gibi gelebilir, ama pişen ekmekler artık benim evlatlarım, bebeklerim, canımdan bir parça oluyor." Alishiro  Bozcaada kokan ekmekler..





Ali Bey ekmeğine emeğine o kadar değer veriyor ki, ekmeğinin yanında iki sayfa halinde ekmeğin tarihçesi, yapım aşaması, doğal ekmek nedir?, ada ekmeğinin saklama koşulları ve ada ekmeği nasıl yenmelidir konularında bizi bilgilendiriyor. Ben yemeye kıyamıyorum o başka ..

Tam buğday ve Tam Çavdar olarak iki tipi var ada ekmeğinin ikisi de birbirinden güzel. Hafif ısıtıp üzerine azıcık tereyağı sürüp , ilk ısırığınızı alırken mutlaka gözlerinizi kapatın..

O bir dilim ekmeğin  sizi, hafif bir meltemin estiği Bozcaada sahiline götürdüğüne şahit olacaksınız, belkide benim gibi Ada ya tekrar aşık olacaksınız.


Sağlıkla Kalın..


Ada ekmeğine ulaşmak için.. alierol78@gmail.com 





24 yorum:

  1. bayıldım kesınlıkle sıparıs verıcem

    YanıtlaSil
  2. Yanıtlar
    1. Bir pazar kahvaltısında ne güzel gider değil mi :)

      Sil
  3. Bozacada'yı ben de çok seviyorum. Bir ekmek de ancak bu kadar güzel anlatılırmış :) Ali bey, işini severek yapanlardan...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle, Bozcaada nın havası suyu Ali Bey in emeği tutkusu..

      Sil
  4. Ekmek miss görünüyor kahvaltıda olmalı ..En kısa sürede inşallah..(işlerden fırsat olursa) bozcaadayı görmek isterim...sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Keske bende siparis verebilsem.. harika bir yazi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belli mi olur, Güney Afrikaya da bir şube açar Ali Bey :)

      Sil
  6. Anlatım süper, canım çekti ama birde tadını sevebilsem böyle doğal şeylerin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Abdullah bey bir dilim yeseniz sevmek değil aşık olursunuz emin olun

      Sil
  7. o nasıl güzel anlatım, çok etkileyici çok içten.
    fotoğraflar da bir harika. afiyet şifa olsun. Ali beyin de ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  8. ımm nefis görünüyor.. anlatım şeklin harika. k,tap yaz sen ablacım.

    YanıtlaSil
  9. Kitap yazamam belki ama güzel yemek pişiririm :)

    YanıtlaSil
  10. eminim çok lezzetlidir, mis kokusunu tahmin edebiliyorum.

    bu arada yeni bloguma beklerim :) http://buseilehayat.blogspot.com

    YanıtlaSil
  11. Ah, bu ne keyifli bir blog, bayıldım !
    Suyun öbür tarafından gelmenin etkisinden olsa, benzer zevklerimiz var. Bozcaada'ya gittiğimde, burada kalmanın bir yolu var mı diye, ben de düşünmüştüm. Hele o ekmekler... tertemiz hava, bağlar, domates reçelleri vd. Siz gezin, ben de takipteyim artık :)
    Beğenir misiniz bilmiyorum, benim bloguma da beklerim.
    www.nowacraft.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok naziksiniz çok teşekkur ederim beğeniniz için, bende hemen şimdi ziyarete geliyorum :)

      Sil
  12. Of of of of... Gerçekten hem Ada'yı özledim hem de ekmeği koklamış kadar oldum:) Ne güzel anlatmışsınız ve ne güzel fotoğraflar onlar öyle:) Şimdi 4 aylık oğlan olmasa atla haftasonu bir koşu adaya git gel! :)

    Çok beğendim bloğunuzu, şimdi Afriks gezilerinin yazılarını karıştıracağım. İlgilenirseniz benim de naçizane bloğuma beklerim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkur ederim ziyaretiniz için, Afrika postlarınıda çok beğeneceğinize inanıyorum :)
      Bende hemen iadei ziyaret yapiyorum. Sevgiler

      Sil
  13. bozcaada yıllar önce bütün sokaklarını arşınladığım bir ada... bir daha mı gitsem acep...
    aldım takibe
    selamlar

    YanıtlaSil
  14. Tamamen pazarlama harikası olan ve gerçekten çok sıradan ekmekler yapan bir kardeşimiz Ali.Sanki ekşi mayayı kendisi icat etmiş edalarında takılması da oldukça komik.Ha bir de 25 liraya ekmek mi satılır yahu,ayıptır.

    YanıtlaSil

Yorumlarınızla zenginleşiyor blogum, Teşekkürler..