6 Ocak 2015 Salı

Pırasalı Pita ( Pırasa Böreği)













Trakyalı olup ta börek tutkunu olmamak elde değil. Annelerimiz kendi ellerinle yufka açar bize içinde çeşit çeşit malzeme olan börekler pişirirlerdi. Sanırım biz artık olayın kolayına kaçmaktayız malesef.

Çocukluğumun en güzel sofra anılarında ,  hep annemin elde açma ıspanak ve soğan börekleri baş köşededir . 3 kardeş bir aradaydık o zamanlar henüz dünyanın 3 köşesinde yayılmamıştık :)

Elde açma ıspanak böreği daha sıcakken üst kabuğunu kaldırıp yogur koyardık içine , sonra ağzımızın yanmasına aldırmadan iştahla yerdik :)

Ama ben siz bugün pırasa, kıyma ve havuç ile hazır yufka ile hazırladığım böreğimin tarfini vereceğim.





Böreğin iç malzemesi ne kadar zengin ve lezzetli ise  börekten alınan tad o kadar yüksek oluyor. Bu nedenle börek içi hazırlarken özellikle farklılaştırmaya ve zenginleştirmeye çalışırım. 

Yılbaşı kutlama alışkanlığımız yok fakat ertesi gün tatil olduğu için 3 aile toplanmaya karar verdik. 3 yetiştin ve 6 çocuk.. Curcunayı siz düşünün.

Güzel bir sofra olsun, sohbetimiz bol olsun dedik. Benim payıma spesiyalim olan corn flakesli tavuk, bademli pilav ve börek düştü.

Önümüzdeki postlarda corn flakesli tavuğumun tarifini de verecegim, hanımlar bayılacak çünkü çok pratik ve inanılmaz lezzetli.


Şimdi gelelim pırasalı havuçlu ve kıymalı böreğimizin tarifine..


2 Adet büyük boy soğan
300 gr Dana kuzu karışık kıyma
Yarım kg pırasa
2 Orta boy havuç
5 Adet Yufka
3 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
Bir su bardağı yogurt
1 Yumurta


Soğanlarımızı ince ince doğrayıp geniş bir tavada pembeleşmeye bırakıyoruz ( derler ama ben pembeleşen soğana hiç rastlamadım şimdiye kadar benimkiler direkt sararmaya başlıyor eğer ocakta unutursam da kararıyorlar:) 
Soğanlar hafif kavrulduktan sonra kıymayı da katıp kıyma pişene  kadar kavuruyoruz.
Daha sonra içine ince ince dogradıgımız pırsaları ve rendelediğimiz havuçları katıp hafif piştikten sonra ateşi kapatmaya yakın tuzunu, karabiberini , kırmızı pul biberini damak zevkimize göre ekleyip ateşi söndürüyoruz.




İçi bile çok lezzetli görünüyor değil mi ?


Bundan sonraki aşamada böreği yufka ile buluşturma aşaması.


Bir yufkayı masamıza yayıyoruz üzerini su ve yağ karışımı ile hafif yağlayıp ikinci yufkayı yerleştiriyoruz. İki kat haline gelmiş yufkayı 8 üçgen oluşacak şekilde kesiyoruz.


Üçgenlerin üst taraflarına malzememizden bir yemek kaşığından biraz fazla miktarda yerleştirip, yufkamızı rulo halinde sarıyoruz.


şİ
Tüm yufkaları yukarıdaki gibi sarıp tepsiye yağlı kağıt serip üzerine diziyoruz.



 Yoğurt, sıvıyağ ve yumurtayı bir kapta çırparak tepsiye böreklerin üstüne döküyoruz.

Ve daha sonrada 180 derecede üstleri kızarana kadar pişiriyoruz.


Ispanaklı havuçlu kıymalı böreğim arkadaslarım tarafından gerçekten çok beğenildi. Denemenizi tavsiye ederim. Ve unutmayın ki ne pişirirseniz pişirin mutlaka okuduğunuz tarife kendi damak zevkinizi ve ufak dokunuşlarınızı mutlaka katınız.

Ben hiçbir zaman  sadece yemek olsun diye yemek yapmam mutlaka kendi gönlümden ruhumdan birşeyler katarım.

Yemeğimi yiyenlerin yüzlerindeki beğeni ifadelerinde bulurum ben hayatın tadını, insanlara ufacıkta olsa bir mutluluk katmak değil midir hayatın tadı..

Afiyet olsun..

14 yorum:

  1. Börek tutkusu sadece Trakyalılara özel sanmayın. Sobanın fırınında pişen Patates (ıspanağı sevmezdim) böreğinin tadını malesef hiç bir yerde bulamıyorum artık...

    Bu arada böreğiniz güzel görünüyor, ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Bugun pirasa yemegi pisirdim.ve pisirken bir gun boregini mi yapsam acaba dedim.yillar once trakyali arkadasim yapmisti ve bayilmistim.cok guzel bir borek.ama esim sevmemisti....tek basima yiyemiycegim icin ertledim bu fikri...size afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç söylemeyin böreğin pırasalı olduğunu, tarifteki gibi pişirin sorarsa bişiler geveleyin , emin olun çok beğebecek :)

      Sil
  3. Bir Arnavut anneye sahip kız çocuğu olarak ömrüm börek yağlamakla geçti benim :) İlk satırlarda anlatmış olduğunuz ıspanaklı ve soğanlı börekler hala pişer bizim evde. Soğanlı böreği de bilen pek fazla insana rastlamamıştım doğrusu. Bizimkilerin uydurduğundan şüphelenirdim hep ama demek uydurma değilmiş :) Tarifinize gelince çok lezzetli görünüyorlar. Sabah sabah görünce iştahım kabardı :) Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  4. çok lezzetli görünüyor ellerinize sağlık :) nasılda canım çekti ama resimler harika :) sevgilerle ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkur ederim Bloggerler arası börek günü yapalım :)

      Sil
  5. El acmasi borege bayilirim ama yapmasi gercekten zahmetli, olmadigi zaman da yufkada birinci tercihimiz :) Cok lezzetli gorunuyor, ellerine saglik...

    YanıtlaSil
  6. zahmetli ama çok lezzetli bir börek tarifi ellerine sağlık...
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Bizde balkanlardan olduğumuz için çok severiz ve çok iyi biliriz bu tatları ellerinize sağlık ;)

    YanıtlaSil

Yorumlarınızla zenginleşiyor blogum, Teşekkürler..