26 Ocak 2015 Pazartesi

Pargalı İbrahim Paşa ve Nükhet Everi




Bir kitabı okumadan önce  yazarını tanımak,  sohbet etmek , ışığını hissetmek okuduğumuz kitaba ve kitaptaki karakterlere daha bir ısınmak o kitaba karşı daha duygusal ve ilgili olmak demekmiş.

Hayatımda ilk defa bunu Nükhet Everinin Sarayın Dehlizlerinde romanında yaşadım..








Uçak yolculuklarında genellikle roman tarzı kitaplar okumayı severim, uçuş korkum yok fakat çok sıkıcı gelir bana uçak seyahati. Roman okuyarak bambaşka bir dünyaya dalarak uçakta olduğumu unutmayı severim.
Uzun bir yolculuk arefesinde kitap fuarında imza gününe gittiğim Sevgili Leyla Özlem Demir in tavsiyesi ile Nükhet Everi hanım ile tanışmaya gittim.

Çok renkli , hayat dolu, pozitif , insanın içini ısıtan, ışık saçan, kelimeleri cümleleri dolu dolu harika bir yazar buldum karşımda.

Konuşmamızın her dakikasında hayret ettim, şaşırdım, güldüm, öğrendim , duygulandım.. 

Karşımda bir yazar, rehber, araştırmacıi, eleştirmen, fotoğrafçı ve Küba'da ilk Türk kadını dururken sohbetimiz bitmek bilmedi. 

 Biyografisini okuduğunuzda ve blogunu  incelediğinizde eminim sizde Nükhet Everi ve kitabını daha çok merak edeceksiniz.




Sultan Ahmet camii nin tam karşısında bulunan Türk ve İslam Eserleri müzesinin 16. Yüzyılda yaşamış olan Pargalı İbrahim Paşa'nın yaşadığı saray olduğunu biliyor muydunuz?




Romanın kahramanı Nihal  sanat tarihçisi ve rehber. Türk ve İslam Eserleri müzesinden bir projeyi yönetmesi için teklif alır , işe başladığında ise bir önceki günün Pargalı İbrahim Paşanın katledildiği gün olduğunu öğrenir.


İşte o gün bir gruba müzeyi gezdirirken nerden çıktığını anlamadığı bir adam kaftanını savura savura geçtiği hissine kapılan Nihal, adamın kendisini delip geçen bakışlarını yüzünde hissederken salonun derinliklerinde kaybolmasına anlam veremez.




Nihal'i çalışma odasından kaldırıp sarayın dehlizlerinden geçirip Pargalı İbrahim paşa ile buluşmasına vesile olanın yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz Tosun Paşa  olduğunu söylesem bana inanır mısınız?





Kitap sizi her sayfasında daha bir içine çekiyor, Nihal ile birlikte sarayın dehlizlerinde Pargalı İbrahim Paşanın rüzgarına kapılıyorsunuz.





Bu kitabı çok farklı kılan bir özelliği daha var. Nükhet Everi , kitabın okuyucuları ile birlikte Paşa'nın sarayında Paşa nın izini sürdü. Büyük ilgi gören bu etkinlikle ilgili fotografları Buradan görebilirsiniz.

Pargalı İbrahim Paşa'nın kabrinde başlayan gezi , sarayın dehlizlerinden geçerek, Tosun Paşa ile tanışmaya kadar devam etti.




İki ay önce okumama rağmen etkisini halen üzerimde hissettiğim, Pargalı İbrahim Paşa nın sarayına ilgimi arttıran, tarhimizin derinlikleri hakkında merak uyandıran bu kitabı mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum.

Nihal ile birlikte sarayın dehlizlerinde süzülüp , Paşa ile sohbetlerine tanık olduğunuzda zamanın nasılda su gibi akıp gittiğine sizde inanamayacaksınız.


Kitapla Kalın :)


11 yorum:

  1. Harika, ilgi çekici, etkileyici. Kitap ve saray çok merak uyandırdı bende. En yakın zamanda bu kitabı okuyacağım. Teşekkürler Elif çim.


    YanıtlaSil
  2. O kadar güzel anlatmışsınız ki ilk gördüğüm yerde alacağım...

    YanıtlaSil
  3. Cok ilginc.. Bende en kisa zamanda okumayi cok isterim

    YanıtlaSil
  4. Pargalı'yı dizideki haliyle pek bi sevmiştim. Sonrasında netten birkaç araştırma bile yapmıştım hakkında. Ama böyle bir kitap olduğundan hiç haberim yoktu. Türk İslam Eserleri müzesinin de kendisinin malikanesi olduğundan da haberim yoktu. Ve açıkcası bu güzel tanıtımdan sonra sen tavsiye etmesen de okumayı çok isterim bu kitabı. Heemmen okuma listeme ekliyorum. Çok teşekkürler hem bu güzel fotoğraflar, hem de merakımı gıdıklayan yazın için. Sevgiler... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okumanızı tavsiye ediyorm hiç pişman olmayacaksınız

      Sil
  5. çok ilgi çekiciymiş okumam lazım kesin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okurken hayallare dalıp gidiyorsunuz ve aynı zamanda çok şey öğreniyorsunuz

      Sil
  6. Tarihi romanlara hep bir sempatim olmuştur. Konusu ve kişisi itibariyle çok dikkatimi çekti. Ama sizin sunumunuz harika olmuş, o kesin... Listeme ekleyeceğim :)

    YanıtlaSil

Yorumlarınızla zenginleşiyor blogum, Teşekkürler..